Prigodno izdanje -Evropa CEPT

- 26 april 1976 godine

- likovna obrada: Andreja Milenković

 - višebojna heliogravura štamparija Helio Courvoisier

 - papir kredasti sa obojenim svilenim vlaknima

 - zupčanje češljasto 11½ i 11¾

skulptura

Michel 1635 višebojna - 3,20 dinara ( štampano 1 100 000 komada)

Čaša iz druge polovine 14 veka

Michel 1636 višebojna - 8 dinara (štampano 900 000 komada)

nacrt: skulptura "Kralj Matljaž" - Jakob Podgorelec i čaša iz druge polovine 14 veka nađena u Peći u Srbiji.

Na sastanku stručne komisijeorganizacije Cept-a u septembru 1972 godine u Hagu odlučeno je da u toku 1974 - 1976 godine poštanske uprave članice organizacije izdaju poštanske marke Evropa Cept  koristeći motive iz svog nacionalnog umetničkog blaga, ali u okviru jedne zajedničke teme. Kao zajednička tema za 1976 godinu uzeto je "zanatsko delo".

Kralj Matljaž, skulptura iz 1931 godine čuva se u Slovenačkom etnografskom muzeju u Ljubljani gde je zavedena pod brojem 101. Majstor Jakob Podgorelec koji je izradio ovu skulpturu upotrebio je za svoj rad nafiniju glinu i glazuru, pomoću kojih je vešto i pritomumetnički ekspresivnooblikovao figuru Kralja Matlježakoji zamišljen sedi za stolom. Majstor Jakob Pogorelec potiče iz Dolenjske Vasi kod Ribnice, koja je poznat centar za izradu narodne kremike.

Čaša iz druge polovine 14 veka, čuva se u Narodnom muzeju u Beogradu gde je u zbircisrednjovekovnog odeljenja zavedena pod brojem 2563. Visine je 6cm prečnik otvora je 14,3cm a prečnik dna je 5,8cm. Okrugloj je oblika, jedno naglašenog postolja. Ukrašena je samo unutrašnja strana. Pripada tipu luksuzne srednjovekovne keramike u čijoj je izradi primenjen komplikovanitehnički postupak. Pošto je oblik dat pomoću grnčarskog točka, čaša je malo prosušena, zatim premazana posebnom belom tečnošću koja se zove angoba. Oštrim predmetom urezuje se ornament, boji se odgovarajućim bojama iponovo peče Ova čaša je ne samo odlično tehnički izvedena, već lepotom svog slikanog ukrasa predsatavljaizvandredno delo primenjene umetnosti.

Stručni saradnik za izbor motiva je bila Desanka Milošević, savetnik uNarodnom muzeju u Beogradu.

Istog dana kada je puštena u promet poštanska marka, pušteni su u promet i prigodna koverta i koverta prvoga dana (FDC).